BPM-aangifte doen: hoe gaat dat in z’n werk?

Zoals u waarschijnlijk weet is BPM de belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen die u in de meeste gevallen over geïmporteerde auto’s dient te betalen voordat de auto de Nederlandse weg op mag. De BPM-aangifte is iets wat u zelf dient te regelen nadat u een auto heeft geïmporteerd. Maar hoe gaat zoiets precies en wat dient u precies te doen?

Eerst de auto laten keuren, dan de BPM-aangifte

Voordat u de BPM-aangifte doet, dient u de auto eerst te laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Dit geldt zowel voor personenauto’s als voor motorrijtuigen en bestelauto’s. Nadat u een afspraak heeft gemaakt bij een RDW-keuringsstation en de auto heeft laten keuren, ontvangt u een ‘Formulier t.b.v. bpm-aangifte’. Daarnaast ontvangt u een bericht van afhandelen. Vooral het eerstgenoemde formulier is belangrijk voor de aangifte: zonder dit formulier kunt u geen aangifte doen. Het formulier dient u samen met uw aangifte op te sturen met de post naar de belastingdienst, maar kan ook worden gedeponeerd op het RDW-keuringsstation zelf.

Na ontvangst van de BPM-aangifte

Nadat de Belastingdienst uw aangifte heeft ontvangen, zullen zij de gegevens verwerken in hun systemen. Binnen twee werkdagen zult u een bericht ontvangen waarin staat hoeveel u dient te betalen. Soms zullen zij ook uw motorrijtuig willen bekijken indien zij dit nodig achten. Wanneer uw betaling is ontvangen en verwerkt is, zal de Belastingdienst bij de RDW aangeven dat u een kentekencard mag ontvangen (Bron: easyimport.nl). Hoeft u niets te betalen, dan zal direct worden overgegaan tot de aanvraag van een kentekencard.

Tot slot: hoe weet ik wat ik moet betalen?

De belasting die u dient af te dragen wordt bepaald op basis van de CO²-uitstoot (personenauto’s) of op basis van de nettocatalogusprijs (bestelauto’s, kampeerauto’s of motors). Op de website van de Belastingdienst staan handige tips om de voor u zo gunstig mogelijke afdracht te vinden. Daar kunt u ook meer informatie vinden over de berekening van BPM. Ten slotte, heb je helemaal geen zin in dit proces? Dan is het te overwegen om uit te besteden aan een specialist zoals easyimport.nl. Kost wat meer natuurlijk maar dan heb je geen omkijken meer.

Plaats een reactie